preloadingpreloadingpreloading

Etikett és higiénia

A sport hozzátartozik az egészséges életmódhoz. De csak sportolni kevés hogy megőrizzük egészségünket. Nagyon fontos hogy figyeljünk és vigyázzunk saját magunkra. Így fontos hogy időnként elmenjünk orvosi vizsgálatra (EKG, vér- és vizelet vizsgálat ajánlott legalább egyszer egy évben).

Higiénia
A higiénia különösen fontos a judóban, mivel másokkal edzünk. Ha betartunk bizonyos dolgokat, megelőzhetünk kellemetlenségeket, így mindenki jól fogja érezni magát.
 

Néhány pont amire fontos odafigyelni:

-         A judóruhának mindig tisztának és száraznak kell lennie. Edzésen izzadni fogsz, amikor hazamész ki kell szellőztetned judóruhádat. Ha nagyon izzadt vagy koszos, ki kell mosni.

-         Mivel mindenki egész nap zokniban és cipőben van, edzés előtt meg kell mosni a lábadat, hogy megelőzzük a kellemetlen szagokat és pillanatokat. Az öltözőből papuccsal menjünk a terembe, semmiképpen ne mezítláb.
-         Körmeink legyenek mindig tiszták és rövidek. A hosszú köröm sérülést okozhat (visszatörhet – vagy megkarmolhatsz másokat).

-         Ha esetleg szemölcsöd vagy sebed van, azt mindenképpen le kell takarnod (ragtapasszal, vagy olyas valamivel, ami nem jön le a helyéről), mivel fertőzhet, a vér pedig foltot hagyhat saját vagy más ruháján.

-         Edzés közben ékszerek viselete tilos, mivel sérülést okozhatsz magadnak és másoknak.

-         A hajnak is van szerepe a higiéniában. Ha hosszú a hajad, össze kell kötni egy hajgumival, hogy másokat ne zavarj vele (hajcsat tilos, mivel sérülést okozhat).

-         Edzés közben tilos rágózni, mert veszélyes lehet. (lenyelhetjük, félre nyelhetünk, ami fulladást okozhat).

Etika és szabályok
Az etika és a szabályok nagyon fontosak mind a sportban, mind pedig az életben. A judóhoz nagyon erősen kötődik mindkettő. A Judo egy olyan sport ami a tisztelten alapul.

Íme néhány fontos etika pont:

-         Megbízhatóság
-         Sportszerűség
-         Tisztelet
-         Nem diszkriminálunk
-         Őszinteség
-         Fegyelmezett viselkedés
-         Lojalitás
-         Törvényes magatartás
-         Becsületesség
 

Szabályok
Nagyon fontos, hogy aki judózik, az kizárólag Tatamin, vagyis judószőnyegen tegye. Az edzések során megtanuljuk hogyan működik testünk, hogyan mozognak ellenfeleink, megtanulunk dobni, karfeszíteni, fojtani, földharcozni, és mindenekelőtt esni. Ezek olyan fegyverek, amivel mások nem rendelkeznek. Így a judót tilos utcán, játszótéren, iskolában használni. Ha valaki nem tud esni, nagyon komoly kárt okozhatsz benne egy szimpla dobással!

Az edzésen:

-         Ápolva és tiszta ruhában jövünk

-         Mindig tisztelettel bánunk mássokkal

-         Nem hangoskodunk/kiabálunk, amikor a terembe lépünk

-         Alkohol vagy drog hatása alatt nem léphet senki a szőnyegre. Aki mégis megteszi, azt kitiltjuk klubunkból

-         Mindig segítünk másoknak

-         Soha nem szabálytalankodunk, ütünk, rúgunk

-         Ha valaki kopog a hátadon leszorítás, karfeszítés vagy fojtás közben, azonnal engedjük el!
 

Ha bárkinek valakivel vagy valamivel problémája van, beszéljen róla az edzővel!